fbpx
Skip to content Skip to footer

Een content planning opstellen, hoe begin je daar aan? (7 tips + template!)

Content maken voor je bedrijf, het is een tijdrovende bezigheid. Er komt zoveel bij kijken: het bedenken van de ideeën, het uitwerken, het inplannen op social media… ik begrijp het zeker dat ondernemers het hier soms moeilijk mee hebben. Een contentplanning opstellen vraagt ook veel tijd.

Maar dat wil niet zeggen dat het onbelangrijk is. Sterker nog, content is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Het wordt steeds moeilijker om op te vallen in de grote massa. De concurrentie is gigantisch, je moet dus manieren vinden om het net iets beter te doen dan je concurrenten. En dat kan aan de hand van blogs, video’s, teksten en andere soorten content. 

Met deze 7 tips start je zelf met een duidelijke contentplanning!

PS: gebruik de extra tijd tijdens de corona-crisis om je content in te plannen voor de komende maanden. Dan heb je al heel wat klaarstaan voor de komende maanden. 

1. Met content toon je dat jij expert bent 

Even dit: social media staat vol commerciële boodschappen. De ene productfoto na de andere, daar val je echt niet mee op. Als je alleen maar promoties en producten deelt, dan komen je social media kanalen al snel over als een echt reclamebord. 

Zijn mensen daar naar op zoek, denk je? Absoluut niet. Daarom is de juiste content zo belangrijk: hiermee toon je jouw expertise aan. Bied waarde en zorg dat je de inhoud volledig afstemt op je doelgroep. 

Content video's en blogs expertise aantonen

2. Weet wie je doelgroep is

Voor wie schrijf jij eigenlijk? Denk eens even goed na: wie is je doelgroep en wat zoeken ze? Je moet er altijd voor zorgen dat je teksten en video’s afgestemd zijn op je (potentiële) klanten. 

Zo voorkom je dat mensen vroegtijdig afhaken in het midden van de tekst. Ze blijven dan langer aanwezig op je website. Enerzijds zorgt dit ervoor dat je doelgroep je beter onthoudt, maar het heeft ook een positieve invloed op je ranking in zoekmachines. 

Als bezoekers langer op je website blijven en zeer grondig je tekst lezen, dan meten zoekmachines zoals Google dit. Dan gaan zij ervan uit dat de content relevant is voor de bezoekers, dit kan er zelfs voor zorgen dat je hoger scoort. 

3. Maak een lijst van onderwerpen

Als je weet wie je doelgroep is: dan kan je verder aan de slag. Plan 1 dag in waarop je echt gaat werken aan je content. 

Plan een brainstormsessie in: tijdens deze sessie denk je na over content voor de volgende maanden. Vraag jezelf ook dit af: met welke content kan ik mijn doelgroep helpen? Wat zoeken ze juist?  

Er zijn drie verschillende soorten content:

Google kwam als eerste met een indeling van content volgens de 3 H’s: help, hub en hero. 

Help content = tijdloze content 

Het belangrijkste deeltje van je content is tijdloze help- content. Zo kan je bijvoorbeeld een blog schrijven met praktische tips, how-to tutorials, een artikel met antwoorden op al de praktische vragen. Help content biedt waarde, het is het type content waar jouw doelgroep naar op zoek is. 

Het kan zelfs letterlijk een antwoord zijn op een vraag die veel mensen zich stellen zoals: hoe stel ik een contentplanning op?  Deze help-content vormt de basis van je content en zal dus regelmatig voorbijkomen. 

Hub content

Met hub content ga je echt een verbinding aan met je klanten. Met deze vorm ga je vooral veel van je bedrijf laten zien. Denk bijvoorbeeld aan behind the scenes, eventueel de ervaring van je medewerkers, een interview, de lancering van nieuwe producten.

Je laat dus meer van je merk zien en daardoor onthouden potentiële klanten je beter. 

Hero content

Last but not least: hero content. Deze vorm komt maar heel af en toe voor in je planning (1 à 2 keer per jaar). Het is eigenlijk een grote campagne waar enorm veel werk in kruipt (en vaak ook veel budget!)
Dit is vooral om zoveel mogelijk mensen in korte tijd  te bereiken, en dus te werken aan naamsbekendheid. Het kan bijvoorbeeld een video zijn die op korte termijn viraal gaat. 

4. Doe een zoekwoorden analyse

De eerste regel is altijd: schrijf voor je doelgroep. Maar dat is niet het enige, je wilt uiteraard ook dat je artikel goed vindbaar is. Ga daarom eens op zoek naar de zoekwoorden die jouw doelgroep ingeeft op zoekmachines. 

Ik doe dat zelf op 3 verschillende manieren:

  • Via zoekwoorden tools, zoals de Zoekwoordenplanner van Google
  • Via de zoekbalk van Google. Geef een bepaald woord in en Google vult verder aan met zaken die vaak worden gezocht. 
  • Als je naar beneden scrolt op Google, dan krijg je ook een lijst met zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan het woord dat je zocht. 

Je zal ook merken dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van long tail keywords: dit wil zeggen dat een zoekopdracht uit meerdere woorden bestaat. Denk bijvoorbeeld aan: ‘groene thee gezond voor darmen’. 
Er wordt ook vaak op locaties gezocht. Op mijn website verwerk ik vaak mijn locatie Kampenhout in teksten of beschrijvingen, omdat mijn doelgroep voor een groot stuk zich daar bevindt.

Zoekwoorden via google content
gerelateerde zoekopdrachten Google content

5. een stukje SEO voor teksten of blogs 

Nu we het toch over zoekwoorden hebben, zorg ervoor dat je ze optimaal gebruikt in je teksten. Het volstaat niet meer om je zoekwoord gewoon even te vermelden in de eerste alinea van je tekst, je moet creatief omgaan met SEO en keywords. 

SEO is iets complex, maar met de volgende zaken ben je al goed op weg: 

  • Zet het zoekwoord altijd in de titel van je blog of tekst. 
  • Gebruik het ook in de tekst zelf maar overdrijf niet. Overdaad is juist negatief voor je score. 
  • Plaats het zeker in de eerste alinea. 
  • Gebruik het ook in koppen en tussentitels 
  • Vergeet je afbeelding niet:  een titel als IMG_098 is niet goed. Zet het zoekwoord in de titel van je afbeeldingen. 
  • Vergeet ook je snippet of meta-data niet. 

6.  Het inplannen van content voor social media

Goed: je hebt je ideeën bedacht en je content uitgewerkt, nu is het nog tijd om in te plannen. 

Een contentplanning is van cruciaal belang, want uit ervaring weet ik dat het voor veel ondernemers er toch niet van komt als er geen planning is. 

Voorzie daarom 2 verschillende dingen: 

  1. Een algemene contentplanning waarin je blogs, social media posts, mailings, advertenties en campagnes vastlegt. Werk al enkele maanden vooruit zodat je nooit zonder content zit. 

Een scheduling Tool zoals Later of Planoly. Je kan alles ook inplannen via de Creator Studio van Facebook maar ik vind Later nog steeds iets gemakkelijker in gebruik. Via Later kan je zien hoe al je foto’s op Instagram bij elkaar zullen passen, en er bestaat ook een app voor je gsm. Dat is ook gemakkelijk voor mijn klanten als ik goedkeuring nodig heb voor de posts.

Later.com inplannen social media posts Instagram en Facebook

7. Template voor jouw content planning

Planning is superbelangrijk als je met content van start wilt gaan. Daarom heb ik een contentplanning opgesteld vanaf april 2020. 

Ik werk steeds met Excel-bestanden op Google Drive omdat ik die gemakkelijk kan delen met mijn klanten. Je mag deze kalender vrijblijvend gebruiken, deel gerust een foto met mij als je bezig bent aan je planning! Altijd fijn om te zien dat mijn tips nuttig zijn. 🙂 

Bekijken kan hier: 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1b1tYs3PZYrZQQ4SUjY9VYUiJa55_ZIrpQW_p6xTkO0M/edit?usp=sharing

Template content planning 2020

Wil je graag nog meer tips? 

Schrijf je dan zeker in voor mijn gratis marketing nieuwsbrief waarin ik je elke week een mailtje stuur.


Leave a comment

0.0/5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.