Het is niet meer voldoende om enkel op social media aanwezig te zijn. Je hebt het waarschijnlijk ook wel gemerkt dat het bereik van posts op Facebook of Instagram veel lager is dan vroeger. Dat komt door het algoritme, naar schatting krijgt zo’n 10% van je volgers en berichtje te zien.
Als je nieuwe klanten wilt bereiken, dan zal je dus advertenties moeten inschakelen.
Maar voor je start, denk even aan het volgende: je advertentie kan pas echt succesvol zijn als jij jouw doelgroep kent. Als je niet exact weet wie je wilt bereiken, dan zal je ook veel mensen bereiken die waarschijnlijk absoluut niet geïnteresseerd zijn. Het gevolg: je betaalt voor kliks van mensen die eigenlijk geen klant bij je zullen worden.
Ik geef je enkele tips waarmee je succesvol kan adverteren op social media, en vertel je ook direct wat het grootste verschil is tussen Google en Social media.
Het verschil tussen Google ads en social media advertising
Ik krijg vaak de vraag wat nu het meest effectief is: google ads of social media advertising. Mijn antwoord: als het budget het toelaat, zet dan in op een combinatie van de twee.
Social media advertising kan je niet vergelijken met Google ads, omdat ze zich op 2 verschillende punten van de customer journey richten (dit is de weg die de klant aflegt van naamsbekendheid tot aankoop.)
Het grote verschil: wanneer potentiële klanten iets opzoeken via zoekmachines, dan zijn ze op dat moment op zoek naar iets. Je weet dus dat er op dat moment interesse is. Op social media werkt dit niet zo: als je hier adverteert of posts online zet, dan bereik je mensen met interesse, maar dat wil niet zeggen dat ze op dat moment een aankoop willen doen. Jouw volgers kunnen zeker klanten worden, maar op social media werk je vooral aan naamsbekendheid.
Advertenties op Instagram en Facebook zet je vooral in naar mensen die zich in het begin van de customer journey bevinden. Het gaat over naamsbekendheid, je wilt de mensen inspireren om zo top-of-mind te blijven. Als ze dan in een latere fase op zoek zijn naar een product, dan zullen ze waarschijnlijk als eerste aan jou denken (als je dit goed aanpakt uiteraard, want de concurrentie is groot.)
Op Google gaat het juist over een latere fase van de customer journey, namelijk de aankoop. Je weet dat de intentie voor de aankoop er is, want ze zoeken informatie op.
Een combinatie van de 2 is ideaal, waarbij je ook telkens sterk focust op het verzamelen van relevante gegevens (e-mailmarketing is van cruciaal belang voor bedrijven!)
9 tips voor succesvolle advertenties op social media
1. Kies voor advertentiebeheer, niet voor bericht promoten
Als je op je Facebookpagina zit, dan zie je onder posts ‘bericht promoten’ staan. Het is de gemakkelijkste manier maar zeker niet de beste.
Eigenlijk kies je altijd best voor advertentiebeheer, het kan zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, want ik merk dat heel wat klanten nog steeds via hun pagina zelf promoten.
Met advertentiebeheer kan je echt zoveel meer, je kan gericht adverteren en de mogelijkheden zijn veel ruimer dan wanneer je via de pagina zelf zou adverteren. Via advertentiebeheer kan je namelijk verschillende doelstellingen instellen: betrokkenheid, verkeer, conversie, bereik…Dit is enorm belangrijk, omdat de kost van jouw advertentie ook afhankelijk is van deze doelstelling.
Daarnaast kan je hier targetten op interesses, geslacht, de leeftijd, zelfs locaties etc.
2. Installeer de Facebook Pixel
Ik vind zelf dat er in marketing opleidingen nog niet genoeg aandacht wordt besteed aan de Facebook Pixel, terwijl dit de basis is voor advertenties.
De Facebook Pixel is een stukje code dat je op je website plakt, en dit meet het verkeer tussen je website en de Facebookpagina. Hierdoor kan je 1) een nieuwe doelgroep bereiken en 2) je huidige websitebezoekers opnieuw bereiken, dat is remarketing.
Een nieuwe klant werven is nog steeds veel duurder dan een huidige klant tevreden houden, vergeet dus je trouwe klanten niet hé!
3. Zorg voor een Call to Action (CTA)
Je kan afhankelijk van de doelstelling een knop vermelden onder je post. De knop ‘meer informatie’ werkt in de meeste gevallen enorm goed.
Je kan in je tekst ook een duidelijke call to action vermelden: download het gratis e-book, bestel nu voor de actie voorbij is, bezoek de website…
4. Maak aangepaste doelgroepen aan (op basis van je mailinglijst, lookalike audience.)
Ik hoor het wel vaker dat bedrijven adverteren op basis van interesses. Op zich niets mis mee, maar je kan nog veel betere resultaten bereiken als de Facebook Pixel geïnstalleerd is.
Wist je dat je jouw mailinglijst kan importeren in Facebook? Data is zo belangrijk, en als je dit ingeeft op Facebook kan je enerzijds een nieuwe doelgroep bereiken op basis van deze gegevens, of je kan je nieuwsbrief-abonnees terug bereiken via Facebook. Stel dat ze al een aantal nieuwsbrieven niet geopend hebben, dan kan je ze op deze manier toch opnieuw bereiken.
Je kan ook kiezen voor een lookalike audience: dit is een doelgroep die Facebook voor je aanmaakt op basis van je websitebezoekers. Heel interessant!
5. Kijk wat werkt: A/B testing
Bij een A/B testing test je verschillende versies van advertenties. Uit deze testen kan je afleiden wat goed werkt en wat juist niet werkt. Meten is weten! Volg de statistieken op en leer uit deze testen.
6. Statistieken opvolgen
Via advertentiebeheer kan je alles mooi opvolgen, want je wilt uiteraard ook weten of je hier effectief iets hebt uitgehaald.
Voor echte campagnes zorg ik ook voor opvolging via Google Analytics. Je kan UTM-tagging toevoegen, dit is een kort stukje tekst dat je aan een link toevoegt. Voorbeeld:
?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=education’
Door zo’n tekst toe te voegen kan je gemakkelijk een label geven aan elke campagne en volg je perfect op hoeveel kliks, bestellingen etc het heeft opgeleverd.
Volg ook zeker deze zaken op:
- Je kost per klik, per weergave (…)
- Click through rate
- De relevantiescore
- De frequentie (hoe vaak iemand de advertentie te zien krijgt.)
Als je relevantiescore laag is, dan wil dit zeggen dat je advertentie misschien toch zo relevant niet is voor de doelgroep. Ik streef altijd naar minimum een 7/10. Is je relevantiescore laag maar zijn de resultaten wel goed? Dan hoef je niet per se iets te veranderen. Via de relevantiescore kan je op tijd bijsturen indien nodig. Om een voorbeeld te geven: als je meerdere advertenties tegelijk test en 1 advertentie een veel lagere score krijgt, dan kan je deze misschien best pauzeren om het resultaat te verbeteren.
7. Je kosten zijn afhankelijk van een aantal zaken
Facebook werkt met een veilingsysteem, het kan dus zijn dat je kosten voor de ene advertentie hoger liggen dan voor de andere.
In november en december wordt er heel wat geadverteerd, de concurrentie is dus hoog en je kosten zullen dus bijgevolg ook hoger zijn. Als je niet afhankelijk bent van seizoenen dan kan je bijvoorbeeld beter tijdens andere momenten adverteren. In januari gaat de kost weer omlaag omdat er minder geadverteerd wordt.
Het is ook afhankelijk van de kwaliteit van je advertentie, de relevantie, de plaatsing (waar de advertentie verschijnt), de industrie en de grootte van de doelgroep.
8. De advertentiebibliotheek geeft je inzicht in de advertenties van concurrenten
Facebook heeft dit nog niet zo lang geleden opgestart, maar je kan nu ook de advertenties van andere pagina’s opzoeken. Via de Advertentiebibliotheek krijg je direct inzicht in de strategie van concurrenten en kan je ook zien wat werkt/ niet werkt! 🙂
9. Kijk eens naar doelgroepstatistieken
Wist je dat je via Audience Insights een volledig overzicht krijgt van alle Facebookleden? Hier kan je op locatie en interesses filteren.
Om een voorbeeld te geven: verkoop je babyproducten, en doe je dat enkel voor de Belgische markt? Dan geef je interesses in die met baby’tjes te maken hebben, en verander je de locatie naar ‘België.’
Nu krijg je een overzicht van de leeftijd, het geslacht, de relatiestatus, de functies. Zo krijg je inzicht in de doelgroep die voor jou interessant is. Kijk ook eens bij ‘pagina vind ik leuks’: hier zie je in welke pagina’s deze mensen nog interesse hebben. In dat geval is dit Dreambaby, pampers (…) Deze categorieën en gegevens zorgen ervoor dat jij nog gerichter kan adverteren.
Heb je vragen of hulp nodig? Stuur me zeker een mailtje: elien@littlelouvain.com
Of schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief.
Volgende keer schrijf ik een volledig artikel over Google Ads.